Tak będzie wyglądał jarociński amfiteatr [czekamy na opinie]

Tak będzie wyglądał jarociński amfiteatr [czekamy na opinie]

Koncepcja grupy projektowej studioWarsztat z Poznania zwyciężyła w konkursie ogłoszonym przez gminę Jarocin na koncepcję architektoniczną zagospodarowania terenu między ulicami św. Ducha, Zamkową i Parkową oraz znajdującą się w parku aleją grabową. W jej ramach poznańska pracownia zaprojektowała amfiteatr krajobrazowy, wkomponowany w teren parku z ok. 1200 miejscami siedzącymi.

 

Jak ocenił sąd konkursowy, koncepcja umiejętnie i racjonalnie łączy nowoczesne rozwiązania z historycznymi elementami parku i wpisuje się w projekt rewitalizacji zespołu pałacowo-parkowego.

W swojej koncepcji poznańska pracownia zaprojektowała otwarty, ogólnodostępny zielony amfiteatr doskonale wkomponowany w teren parku. Widownia ma być ustawiona tyłem do ulicy Zamkowej prowadzącej od ul. Św. Ducha do Pałacu Radolińskich. Dzięki takiemu rozwiązaniu widzów patrzących na scenę nie będzie raziło światło słoneczne. Widownia nowego amfiteatru będzie liczyła od ok. 1000 do 1200 stałych miejsc siedzących (widownia obecnego amfiteatru to ok. 1400 miejsc) z możliwością uzupełnienia o dostawiane krzesła. W zależności od pogody i potrzeb, siedziskiem będzie mogła być nawierzchnia trawiasta albo betonowe murki, oddzielające kolejne rzędy trybun. W nawiązaniu do kompozycji parku linie, wyznaczające trybuny są nieregularne i nie tworzą geometrycznych elementów. W ramach obiektu wydzielono miejsce przeznaczone pod mobilną, rozstawianą okazjonalnie scenę.

Teren, poza zielonym amfiteatrem, będzie obszarem rekreacyjnym, aktywizującym w szczególności najmłodszych użytkowników. Interaktywne urządzenia zabawowe, mała grająca architektura, instalacje sprawnościowe oraz wyspy zabaw rozproszone będą po całym terenie. Jedną z takich wysp będzie obrys fundamentów obecnej sceny amfiteatru. Obudowana zostanie ona małą architekturą grającą - interaktywnymi siedziskami i grającymi ramami, ozdobiona odciskami glanów i wyposażona w ławki przypisane artystom jarocińskich festiwali. Zgodnie z zaleceniami konserwatora ruiny kościoła św. Ducha pozostaną nienaruszone. Dla upamiętnienia dawnego przykościelnego cmentarza projektanci zaproponowali wykonanie mosiężnej makiety, na której będzie przestawiony dawny układ przestrzenny tego miejsca z prawdopodobną bryła kościoła. Cały obszar, dla którego przygotowana została koncepcja, dostosowany będzie do potrzeb osób niepełnosprawnych oraz opiekunów z dziećmi w wózkach. Na całym ternie będzie zbudowane oświetlenie, monitoring wizyjny, parking dla rowerów i bezpłatny dostęp do internetu.

Ostateczny wygląd nowego amfiteatru, zagospodarowania przyległych terenów parku i zastosowanie zaproponowanych rozwiązań zostanie uzgodnione w trakcie prac projektowych, jednak najistotniejsze elementy koncepcji pozostaną bez zmian.

Tempo realizacji prac związanych z rewitalizacją zespołu pałacowo-parkowego będzie uzależnione od pozyskiwania przez gminę Jarocin środków zewnętrznych, w tym przede wszystkim z funduszy Unii Europejskiej. Prace zostały zaplanowane na kilka lat.

źródło: jarocin.pl

Komentarze

  • baśka

    0
    super!!! żeby tak w innych miejscach pomyślano o nas- gratulacje!!!
    Napisano 19.08.2016 20:15 :: odpowiedz

Serwis WLKP24.info do swojego działania wykorzystuje pliki cookies. Stosujemy je, aby zapewnić Państwu jak największą wygodę korzystania z funkcjonalności naszego portalu.

Jeżeli zgadzają się Państwo na korzystanie z cookies przez nasz portal, prosimy o kliknięcie przycisku "Akceptuję". Jeśli nie akceptują Państwo takiego działania, należy zmienić ustawienia cookies w swojej przeglądarce.

Akceptuję

Przeczytaj naszą politykę cookies